Zgodnie z badaniem opublikowanym w BMJ Nutrition, Prevention & Health, diety roślinne są powiązane z lżejszym przebiegiem COVID-19. Naukowcy przeprowadzili ankietę wśród pracowników służby zdrowia o wysokim narażeniu na pacjentów zakażonych koronawirusem w sześciu krajach, na temat ich nawyków żywieniowych i przebiegu COVID. Uczestnicy, którzy stosowali dietę roślinną, mieli aż o 73% mniejsze prawdopodobieństwo umiarkowanego do ciężkiego przebiegu choroby, podczas gdy ci, którzy stosowali diety niskowęglowodanowe i wysokobiałkowe, byli o 48% bardziej narażeni na umiarkowany lub ciężki przebieg. Osoby stosujące dietę roślinną cechowało wyższe spożycie roślin strączkowych, orzechów i warzyw bogatych w błonnik oraz witaminy A, C i E, które wspierają układ odpornościowy i ogólny stan zdrowia. Autorzy zalecają dietę roślinną, która eliminuje pokarmy prozapalne, takie jak czerwone i przetworzone mięso, związane z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, aby skuteczniej chronić się przed ciężkim przebiegiem COVID-19.
Źródło:
Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. Published online June 7, 2021. doi: 10.1136/bmjnph-2021-000272
Czy wiesz jak wspierać odporność?