Fundusz Ratunkowy

Nie mamy pieniędzy żeby pomagać… Wesprzyj Fundusz Ratunkowy i pomóż ratować życie!

21-08-2023

Nowotwór to  jeden z najbardziej przerażających i niszczycielskich przeciwników, który pojawia się w naszym życiu bez zaproszenia. Wprowadza chaos, niszczy plany i marzenia nasze, i naszych najbliższych. Każdego roku ponad 170 tysięcy Polaków zostaje zdiagnozowanych z nowotworem. Wskutek pandemii, a tym samym utrudnionego dostępu do diagnostyki, w ostatnich miesiącach diagnoz nowotworów złośliwych jest więcej niż kiedykolwiek. Osób z chorobą nowotworową przybywa w zastraszającym tempie.

Teraz, w tym momencie, ponad 1,17 miliona Polaków żyje z chorobą nowotworową, w tym nasi Podopieczni, którzy codziennie muszą walczyć o swoje życie i zdrowie.

Jedną z naszych Podopiecznych jest Gosia, która dzięki Funduszowi Ratunkowemu mogła skorzystać z wizyt u naszych specjalistów i między innymi rozmowa z psychoonkologiem była dla niej dużym wsparciem w procesie choroby.

Pomagamy każdej osobie chorującej onkologicznie i potrzebującej wsparcia. Prowadzimy bezpłatnie subkonta dla naszych Podopiecznych, na które zbierane są środki potrzebne na leczenie. Niestety często koszty leczenia przekraczają zebrane środki lub dana zbiórka stoi w miejscu. Dlatego w odpowiedzi na kryzysowe sytuacje stworzyliśmy Fundusz Ratunkowy, gdy trzeba szybko podać nierefundowany lek lub zorganizować transport medyczny, a każda minuta jest na wagę życia. Fundusz Ratunkowy obejmuje także pilne badania diagnostyczne, wtedy gdy czekanie na badanie w ramach NFZ wydaje się zbyt ryzykowne.

Dzielimy się wiedzą na temat choroby i jej leczenia, pomagamy w wyborze placówek medycznych, organizacji transportu, pozyskiwaniu pieniędzy czy zaspokajaniu podstawowych potrzeb chorych i ich bliskich. Naszym Podopiecznym zapewniamy bezpłatny dostęp do konsultacji specjalistycznych m.in.: pyschoonkologa, psychiatry, onkodietetyka, seksuologa czy specjalisty leczenia bólu. Zapewniamy też działanie 24/7 onkolinii, na którą może zadzwonić każda osoba potrzebująca wsparcia.

Dlatego tak ważne są nasze działania i ich wsparcie nie za tydzień, nie jutro, ale już TERAZ!

Od początku naszego istnienia staramy się zapewniać naszym Podopiecznym jak najbardziej kompleksowe wsparcie. Naszym celem jest, aby każdy, kto się do nas zgłosi, mógł zawsze uzyskać pomoc. Nikogo nie zostawiamy samego sobie, pomagamy w tych najbardziej awaryjnych sytuacjach, nie pobierając przy tym żadnych prowizji ani opłat.

Niestety, nasz fundusz ratunkowy się wyczerpał. Jesteśmy 70 tysięcy na minusie. Jednak, gdy chodzi o ludzkie życie, nie ma chwili do zastanowienia. Musieliśmy przerzucić środki z celów statutowych na fundusz ratunkowy.

Chcemy pomagać, ale nie mamy na to pieniędzy. Prosimy, pomóż nam i naszym Podopiecznym.

Może w tym momencie nie dotyczy to Ciebie ani nikogo z Twoich bliskich. Ale co jeśli ten moment nadejdzie? Warto byś wiedział, że jesteśmy. Warto byś pomógł nam działać.

Dotychczas fundusz ten zasilaliśmy we własnym zakresie, jednak liczba naszych aktualnych Podopiecznych i nowych zgłoszeń oraz ponad 300 pacjentów z objętej wojną Ukrainy, których wspieramy w ramach naszej Fundacji, to dla nas koszt nie do udźwignięcia.

Dlatego zapraszamy Cię do wspólnego działania w tym zakresie. Wesprzyj naszą zbiórkę i pomóż nam móc zawsze reagować  jak najszybciej. Wpłacając nawet niewielką kwotę, pomagasz nam ratować życie. Kosztem jednej kawy czy obiadu na mieście ratujesz ludzkie życie.

Z góry dziękujemy Ci za Twoje wsparcie. Każda wpłacona złotówka jest na wagę życia.

Tytuł przelewu: Fundusz Ratunkowy