Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko rozwoju raka prostaty

WEDŁUG BADANIA NIH-AARP DIET AND HEALTH STUDY, OBEJMUJĄCEGO PONAD 175 000 MĘŻCZYZN, NIH-AARP DIET AND HEALTH STUDY, SPOŻYCIE MIĘSA ZWIĘKSZA RYZYKO RAKA PROSTATY.

WYKAZANO, ŻE MĘŻCZYŹNI, KTÓRZY SPOŻYWALI NAJWIĘCEJ CZERWONEGO MIĘSA, MIELI AŻ O 30% WIĘKSZE RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA W PORÓWNANIU Z TYMI, KTÓRZY SPOŻYWALI GO NAJMNIEJ. PRZETWORZONE CZERWONE MIĘSO WIĄZAŁO SIĘ Z 10-PROCENTOWYM ZWIĘKSZENIEM RYZYKA RAKA PROSTATY PRZYPADAJĄCYCH NA KAŻDE DODATKOWE 10 GRAMÓW. NAUKOWCY ZBADALI RÓWNIEŻ METODĘ GOTOWANIA I ZAWARTOŚĆ ŻELAZA HEMOWEGO ORAZ AZOTYNÓW I AZOTANÓW W RÓŻNYCH RODZAJACH SPOŻYWANEGO MIĘSA. SPOŻYCIE ŻELAZA HEMOWEGO (POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO), SPOŻYCIE AZOTYNÓW I AZOTANÓW ORAZ GRILLOWANIE WIĄZAŁO SIĘ Z ISTOTNIE WYŻSZYM RYZYKIEM.

Źródło:

Sinha R, Park Y, Graubard BI, et al. Meat and meat-related compounds and risk of prostate cancer in a large prospective cohort study in the United States. Am J Epidemiol. Advance access published October 6, 2009. DOI: 10.1093/aje/kwp280.