Zmiany w diecie a ryzyko raka jelita grubego u osób z grupy wysokiego ryzyka

ZMIANY W DIECIE MOGĄ ZNACZĄCO ZREDUKOWAĆ RYZYKO RAKA JELITA GRUBEGO U OSÓB Z GRUPY WYSOKIEGO RYZYKA

Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, osoby z grupy wysokiego ryzyka raka jelita grubego mogą zmniejszyć to ryzyko nawet o 40% dzięki zmniejszeniu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa oraz zwiększonemu spożyciu owoców i warzyw. Naukowcy porównali wyniki dotyczące stylu życia ze wskaźnikami zapadalności na raka wśród 346 297 uczestników z brytyjskiej bazy medycznej Biobank i pogrupowali uczestników na osoby zdrowe, niezdrowe i pośrednie grupy w oparciu o wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego. Osoby ze zdrowszym stylem życia zmniejszały ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z osobami z niższymi wynikami, a zmniejszenie ryzyka było najbardziej widoczne wśród osób z wysokim genetycznym ryzykiem. Zdrowy styl życia wiąże się z wyższym spożyciem pokarmów roślinnych i zmniejszoną masą ciała, ograniczonym spożyciem alkoholu i innymi zachowaniami związanymi z ryzykiem rozwoju nowotworu. Wyniki te wspierają modyfikacje stylu życia jako skuteczne w zapobieganiu nowotworom.

Źródło:

Choi J, Jia G, Wen W, Shu XO, Zheng W. Healthy lifestyles, genetic modifiers, and colorectal cancer risk: a prospective cohort study in the UK Biobank. Am J Clin Nutr. 2021;113(4):810-820. doi: 10.1093/ajcn/nqaa404s