…PODCZAS GDY ZJEDZENIE JEDNEGO HOT DOGA ZABIERA NAM AŻ 36 MINUT ZDROWEGO ŻYCIA, ZGODNIE Z NOWYM BADANIEM, W KTÓRYM OCENIONO PONAD 5800 PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH I USZEREGOWANO JE WEDŁUG OBCIĄŻENIA CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI, A TAKŻE ICH WPŁYWU NA ŚRODOWISKO.
POKARMY Z POZYTYWNYMI WYNIKAMI DODAJĄ MINUT ŻYCIA W ZDROWIU – DOBREJ JAKOŚCI I ŚREDNIEJ DŁUGOŚCI ŻYCIA BEZ CHORÓB – PODCZAS GDY TE Z NEGATYWNYMI WYNIKAMI WPŁYWAJĄ NEGATYWNIE I ZABIERAJĄ MINUTY PRZEŻYTE W ZDROWIU
ABY OCENIĆ WPŁYW ŻYWNOŚCI NA ŚRODOWISKO, NAUKOWCY PRZYJRZELI SIĘ TAKIM CZYNNIKOM, JAK PRODUKCJA, PRZETWARZANIE I PRZYGOTOWANIE. ODKRYLI, ŻE WOŁOWINA MA NAJWIĘKSZY ŚLAD WĘGLOWY BIORĄC POD UWAGĘ CAŁY ŁAŃCUCH PRODUKCYJNY
BADANIE WYKAZAŁO, ŻE ZASTĄPIENIE 10% DZIENNYCH KALORII POCHODZĄCYCH Z WOŁOWINY I PRZETWORZONEGO MIĘSA ŻYWNOŚCIĄ, W TYM PRODUKTAMI PEŁNOZIARNISTYMI, OWOCAMI, WARZYWAMI, ORZECHAMI I ROŚLINAMI STRĄCZKOWYMI, MOŻE DODAĆ 48 MINUT ŻYCIA W ZDROWIU DZIENNIE I ZMNIEJSZYĆ ŚLAD WĘGLOWY AŻ O JEDNĄ TRZECIĄ
ŻYWNOŚĆ ZOSTAŁA RÓWNIEŻ PODZIELONA NA TRZY GRUPY: ZIELONĄ, ŻÓŁTĄ I CZERWONĄ. ZIELONA ZAWIERA ŻYWNOŚĆ, KTÓRA JEST KORZYSTNA POD WZGLĘDEM ODŻYWCZYM I MA NIEWIELKI WPŁYW NA ŚRODOWISKO: OWOCE, WARZYWA, ROŚLINY STRĄCZKOWE, PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE I ORZECHY. CZERWONA OBEJMUJE ŻYWNOŚĆ, KTÓRA NEGATYWNIE WPŁYWA NA ZDROWIE I ŚRODOWISKO, I SĄ TO GŁÓWNIE PRZETWORZONE MIĘSO, WOŁOWINA, KREWETKI, WIEPRZOWINA I JAGNIĘCINA.
ŹRÓDŁO:
STYLIANOU KS, FULGONI VL, JOLLIET O. SMALL TARGETED DIETARY CHANGES CAN YIELD SUBSTANTIAL GAINS FOR HUMAN AND ENVIRONMENTAL HEALTH. NAT FOOD. 2021;2:616-627. DOI: 10.1038/S43016-021-00343-4
HTTPS://WWW.SCIENCEDAILY.COM/REL…/2021/08/210818135224.HTM