Wysokie spożycie warzyw i owoców polepsza wskaźniki przeżycia przy zachorowaniu na raka jajnika

WEDŁUG BADANIA OPUBLIKOWANEGO W JOURNAL OF THE ACADEMY OF NUTRITION AND DIETETICS (DAWNIEJ JOURNAL OF THE AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION), KOBIETY Z NAJWYŻSZYM SPOŻYCIEM OWOCÓW I WARZYW CHARAKTERYZUJĄ SIĘ LEPSZYMI WSKAŹNIKAMI PRZEŻYCIA PRZY ZACHOROWANIU NA RAKA JAJNIKA NIŻ TE, U KTÓRYCH SPOŻYCIE WW. JEST NA NISKIM POZIOMIE. NAUKOWCY ZBADALI WZORCE ŻYWIENIOWE PRZED ROZPOZNANIEM RAKA JAJNIKA U 341 KOBIET Z ILLINOIS. ODKRYLI, ŻE W SZCZEGÓLNOŚCI WARZYWA ŻÓŁTE I KAPUSTNE PRZYCZYNIŁY SIĘ DO DŁUŻSZEGO PRZEŻYCIA, PODCZAS GDY SPOŻYCIE PRODUKTÓW MLECZNYCH ORAZ CZERWONEGO I PRZETWORZONEGO MIĘSA SKRÓCIŁO PRZEŻYCIE. AUTORZY DOSZLI DO WNIOSKU, ŻE NISKOTŁUSZCZOWA DIETA ROŚLINNA JEST NIE TYLKO KORZYSTNA W ZAPOBIEGANIU NOWOTWOROM – MOŻE RÓWNIEŻ ODGRYWAĆ ROLĘ W WYDŁUŻANIU CZASU PRZEŻYCIA JUŻ PO POSTAWIENIU DIAGNOZY.

Źródło:

Dolecek TA, McCarthy BJ, Joslin CE, et al. Prediagnosis food patterns are associated with length of survival from epithelial ovarian cancer. J Am Diet Assoc. 2010;110:369-382.