Jak odpowiednio zadbać o dojrzały i doświadczony biust?

Co to znaczy doświadczony biust i jakie czynniki wpływają na zmianę wyglądu piersi?

Pisząc doświadczony biust mamy na myśli piersi, które opadły, straciły swoją jędrność i są zwyczajnie wiotkie. Jest to problem, który najczęściej dotyka kobiet z większym rozmiarem piersi, ale nie tylko.

Do wyglądu i kondycji piersi przyczyniają się różne czynniki, takie jak uwarunkowania genetyczne, na które nie mamy żadnego wpływu lub upływający czas. Za jędrność biustu w organizmie kobiety odpowiadają włókna kolagenowe, które w naturalny sposób zanikają wraz z upływem lat.

Tak naprawdę troskę o kondycje biustu każda kobieta powinna rozpoczynać już od pierwszego biustonosza w wieku nastoletnim. Biustonosz dla nastolatki powinien być tak samo komfortowy i dobrze dopasowany, jak dla kobiety dojrzałej. Noszenie biustonosza z odpowiednim obwodem, który w 80% unosi biust, dobrze dopasowane miseczki, odpowiednio napięte ramiączka czy bezpieczna fiszbina to elementy zapewniające maksymalny komfort i wsparcie piersi. Wyrobienie w sobie nawyku poczucia bezpieczeństwa i wygody w biustonoszu już od najmłodszych lat utrzyma piersi w dobrej kondycji na kolejne lata, a biust nie będzie sprawiał tak ogromnych problemów jak ten, który nie był odpowiednio podtrzymywany. Na rynku dostępne są różne konstrukcje biustonoszy wysokiej jakości odpowiednich dla nastolatek, które najczęściej sięgają po staniki miękkie i biustonosze bezfiszbinowe. Zarówno te miękkie, jak i biustonosze bez fiszbin zapewniają właściwe podtrzymanie rozwijającego się biustu, pod warunkiem oczywiście, że są one wysokiej jakości i są noszone w dobrze dobranym rozmiarze.

Ciąża, karmienie piersią i procesy zachodzące w organizmie kobiety w tym okresie również wpływają na kształt i jędrność biustu, choć nie jest to regułą i nie musi dotyczyć wszystkich kobiet – jest to jednak bardzo częste i dość naturalne następstwo macierzyństwa.

Do czynników związanych ze stylem życia, który ma wpływ na nasze piersi, zalicza się również nagłą utratę masy ciała. Bardzo ważne jest, by proces odchudzania przebiegał stopniowo, by podczas utraty wagi unikać drastycznych głodówek, które powodują efekt jo-jo, pić dużo wody i skupić się na zdrowszych, mniej kalorycznych zamiennikach naszej dotychczasowej diety. Stosując się do tych rozsądnych zasad odchudzania możemy uniknąć efektu obwisłego biustu i skóry.

Jak ubrać doświadczony biust?

Biust doświadczony wymaga szczególnej troski oraz odpowiedniego biustonosza dobrej jakości, który zbierze i uniesie piersi tak, by dekolt wyglądał estetycznie i kobieco. Dobrze dobrany biustonosz nie powstrzyma samego procesu starzenia i opadania piersi, ale na pewno pomoże je wymodelować. Dzięki temu piersi będą wyglądały na pełniejsze, dekolt będzie bardziej krągły, a to wszystko na pewno znacząco doda pewności siebie.

Do ubrania opadającego biustu bierzemy pod uwagę nie tylko rozmiar, ale i fason stanika. Polecamy szczególnie biustonosze zbierające i podnoszące piersi. Ustalając rozmiar stanika, najważniejsze jest dobranie odpowiedniego obwodu, który nie może być za ciasny, ale też nie może być za luźny. Należy pamiętać, że obwód jest odpowiedzialny w aż 80% za podtrzymanie biustu, wbrew mylnie panującej opinii, że są to ramiączka. Ramiączka owszem, są ważne, ale obwód to podstawa!

Miseczki biustonosza nie powinny odstawać ani uciskać piersi powodując ich „wylewanie”. Jeśli wybieramy stanik na fiszbinie, to powinna ona okalać pierś i celować idealnie w środek pachy. Ramiączka powinny być odpowiednio napięte, tak, by nie opadały i jednocześnie nie wrzynały się boleśnie w ramiona.

Po dopasowaniu rozmiaru czas na fason stanika. Tak jak zostało wspomniane wcześniej, w przypadku piersi opadających sprawdzą się staniki zbierające i podnoszące biust, takie jak balkonetki, biustonosze typu push up z głębszą miseczką czy full cup. Ważne jest, by wybierać biustonosze z wyższym mostkiem, ponieważ staniki typu plunge mają bardzo niski mostek i mniej zabudowane miseczki, co w przypadku piersi wiotkich nie jest odpowiednim rozwiązaniem.

Balkonetka
Fason został stworzony przede wszystkim z myślą o podniesieniu biustu i zaokrągleniu dekoltu. Ten popularny stanik zakrywa aż ¾ biustu i cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród kobiet mających problem z opadającym biustem. Jest też często wybierany przez kobiety w każdym wieku i w każdym rozmiarze, jako idealny model do sukienek czy bluzek z odkrytymi dekoltami.

Full cup

Cechą charakterystyczną tego modelu, jak sama nazwa wskazuje, są mocno zabudowane miseczki i wysoki mostek. Taka konstrukcja zapewnia piersiom delikatne uniesienie i zaokrąglenie. Biustonosz full cup jest polecany przede wszystkim paniom z dużym biustem,  który jest szczególnie podatny na grawitację.

Push up

Biustonosze typu balkonetki, jak i full cup, możemy znaleźć w wersji soft i push up.
Konstrukcje push up zazwyczaj są wybierane przez kobiety z drobnym biustem, jednak delikatne wypełnienie głębszej miseczki to też bardzo dobre rozwiązanie dla pań z większym i opadającym biustem. Nowoczesne konstrukcje biustonoszy z wypełnieniem żelowym, takie jak np. Biustonosz My Body, który dopasowuje się do kształtu biustu, to doskonałe rozwiązanie na uniesienie i wymodelowanie problematycznego biustu.

Dobór odpowiedniego biustonosza dla piersi doświadczonych to nie lada wyzwanie dla wielu kobiet, dlatego tak ważne jest, by w odpowiednim momencie zdecydować się na pierwszą, ale i powtórne wizyty u doświadczonej brafitterki. Dlaczego? Ponieważ organizm kobiety jest tak skonstruowany, że jej biust pod wpływem wyżej wymienionych czynników czy też pod wpływem zatrzymania wody lub menopauzy może zmienić swój rozmiar. Ciekawostką jest, że przeciętna kobieta w ciągu swojego życia nosi średnio około sześciu różnych rozmiarów biustonosza, dlatego ten rozmiar trzeba mieć cały czas pod kontrolą. W przypadku wahania wagi spowodowanej np. cyklem miesiączkowym, pomocne będą miedzy innymi trzy haftki, na które zapinamy obwód i możemy go regulować. Kiedy zaczynamy nosić nasz nowy biustonosz, zawsze zaczynamy od zapięcia najluźniejszej haftki, by później moc zmniejszać obwód kiedy biustonosz się rozciągnie lub nasza waga się zmienia.

Odradzamy zakup biustonoszy w tanich sieciówkach, które po kilku założeniach i praniach rozciągają się, nie spełniając swojej funkcji nawet pod wpływem regulacji haftek. Jeśli chcesz czuć się pięknie, zmysłowo i kobieco dbaj o biust od najmłodszych lat, kontroluj go, dobrze ubieraj,  a kiedy jest już doświadczony modeluj go i korzystaj z dostępnych, nowoczesnych możliwości jakie dają producenci wysokiej jakości biustonoszy i dobrze rozwijający się w naszym kraju brafitting.

Artykuł autorstwa specjalistek z firmy Agio Milano – Partnera naszej Fundacji