e-samodzielność

Fundacja Onkologiczna Rakiety prowadzi rekrutację do projektu „E-samodzielność” dofinansowanego ze środków programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021-2025.

W ramach projektu opracowano ofertę kursów w zakresie kompetencji cyfrowych dla 90 osób w wieku 60+ z aglomeracji warszawskiej i dawnego Górnośląskiego Związku Metropolitalnego. Kursy odbywać się będą w Warszawie, Katowicach i Chorzowie.

Zapraszamy do udziału w projekcie seniorów gotowych nabyć nowe lub/i podnieść posiadane umiejętności w zakresie kompetencji cyfrowych, w tym przede wszystkim z obsługi komputera, smartfonu, tabletu oraz korzystania z nowoczesnych narzędzi i technologii, np. przydatnych aplikacji do poprawy jakości w życiu codziennym. Uczestniczyć w kursach mogą osoby zarówno posiadający już pewne umiejętności cyfrowe, jak i początkujący użytkownicy – nie korzystający wcześniej z urządzeń cyfrowych. Dzięki szerokiemu spektrum tematów oferowanych w projekcie możliwe będzie dostosowanie szkolenia do aktualnego poziomu wiedzy uczestnika i wybranie pakietu kursów najbardziej dopasowanych do indywidualnych potrzeb, zainteresowań i pożądanego poziomu wiedzy.

Tematyka kursów:

MODUŁ I – Obsługa narzędzi komputer/telefon/tablet dla początkujących (każdy kurs trwa 16 godz.)

1. Komputer/ laptop/ tablet* dla początkujących
  2. Smartfon/ telefon komórkowy* dla początkujących

MODUŁ II – Wprowadzenie do Internetu dla początkujących i średnio zaawansowanych w wymiarze 10 godz.

Podstawy korzystania z Internetu (np. obsługa przeglądarki, wyszukiwanie informacji, zdjęć, grafik, katalog ulubionych stron, pobieranie plików i ich zapisywanie, poprawianie czytelności, strony www, udostępnianie informacji, adresów internetowych, komunikacja poprzez internet (Skype, Whatsapp, media społecznościowe, mail), poczta elektroniczna i chmury Gmail)

MODUŁ III – Internet dla zaawansowanych (każdy kurs trwa średnio 10 godz.)

1. E-Bankowość
    (np. bezpieczeństwo i zagrożenia, płatności elektroniczne (karta kredytowa, szybkie przelewy, Blik, SkyCash, dotpay, PayPal, popularne aplikacje bankowe na telefon, podpis kwalifikowany/profil zaufany)
  2. E-zdrowie
    (np. zapisy do lekarzy, rankingi lekarzy, zapisy na szczepienia, sprawdzanie wyników badań, e-recepta, sprawdzanie czasu oczekiwania na wizytę u specjalisty/sanatorium)
  3. E-usługi
    (np. porównywarki biletów/ubezpieczeń/itp., zakupy online i zagrożenia, opinie o sprzedawcy, Allegro, ebay, Amazon, jedzenie z dowozem (Uber eat, pyszne.pl), giełdy rzeczy używanych Olx, otomoto, sprzedajemy.pl)
  4. Media społecznościowe (Facebook i Twitter)
    (np. tworzenie konta, opis funkcjonalności i ustawień prywatności, publikacja postów i zdjęć)
  5. E-administracja, E-obywatel
    (np. podpis kwalifikowalny/profil zaufany, załatwianie spraw w urzędach, zmiany dokumentów, aktualizacje danych/dowodu osobistego/prawa jazdy + ważne strony, przepisy prawne – gdzie szukać aktualnych, RODO a Internet, budżet partycypacyjny, e-deklaracje)
  6. Rozrywka w Internecie
    (np. filmy, muzyka, repertuary i bilety online do miejsc kultury, Youtube, serwisy vod, Spotify, radia internetowe, blogi tematyczne, gry, platformy edukacyjne, tematyczne fora dyskusyjne, tłumaczenia stron, słowniki i narzędzia do tłumaczenia tekstu)
  7. E-turystyka
    (np. rezerwacje noclegów (Booking, Airbnb) zakup biletów na pociąg, autobus, PKS, rozkłady jazdy, zmiany rezerwacji, zwroty biletów, Blablacar, Couchsurfing, transport w obcym miejscu – mapy Google, alternatywny przewóz osób (Bolt/Uber), lokalny rozkład jazdy („Jakdojadę”), wirtualne zwiedzanie/spacery)

Zebranie min 4 os. chętnych na dany kurs pozwoli go uruchomić.

Kursy prowadzone są w małych grupach z zachowaniem wymogów sanitarnych obowiązujących i aktualnych na moment dnia realizacji kursu.

Uczestnicy projektu także będą mieli możliwość wzięcia udziału w webinarze „Pułapki internetu – bezpieczeństwo w wersji codziennej”, podczas którego dowiedzą się o tym, jak bezpieczne korzystać z internetu, z jakimi zagrożeniami trzeba się liczyć i jak skutecznie się przed nimi chronić.

Zapraszamy chętnych seniorów do kontaktu z Biurem Projektu: tel. 577 858 333, e-mail: [email protected]

Okres trwania projektu: 05.2021 – 12.2021 r.