Archiwa

Strona główna » Wszystkie wpisy
KategorieProfiRAKtyka artykuły

Jak wspierać odporność

Jak wspierać odporność, nie tylko w czasie pandemii? TO, JAK WYGLĄDA NASZ CODZIENNY JADŁOSPIS, MA KLUCZOWE ZNACZENIE NIE TYLKO W BUDOWANIU ODPORNOŚCI, LECZ W FUNKCJONOWANIU CAŁEGO ORGANIZMU. WARTO PAMIĘTAĆ, ABY NASZE MENU BYŁO ZRÓŻNICOWANE I ODPOWIEDNIO ZBILANSOWANE, CZYLI DOSTARCZAŁO NAM WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ODPOWIEDNICH ILOŚCIACH. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ PRZEDE WSZYSTKIM? STARAJ SIĘ SPOŻYWAĆ OK. 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW W CIĄGU DNIA, NAJLEPIEJ ŚWIEŻYCH (CAŁYCH/W FORMIE SMOOTHIE/SAŁATKI) […]

warzywa strączkowe - ziarna KategorieProfiRAKtyka artykuły

Białko roślinne zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w The British Medical Journal, spożywanie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Naukowcy z Harvard University i Teheran University of Medical Sciences porównali spożycie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz śmiertelność z powodu nowotworów, chorób układu krążenia i innych przyczyn wśród 32 badań i łącznie 715 128 uczestników. Każde dodatkowe 3% kalorii pochodzących z białka roślinnego, pochodzącego z nasion roślin strączkowych, […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Produkty bogate w błonnik zmniejszają ryzyko raka piersi

Zgodnie z przeglądem opublikowanym przez American Cancer Society, wysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko raka piersi. Naukowcy porównali spożycie błonnika i jego rodzaje ze wskaźnikami zachorowalności na raka piersi. Osoby, które spożywały najwięcej błonnika, miały o 8% niższe ryzyko rozwoju nowotworu przed menopauzą i po menopauzie w porównaniu z osobami, które spożywały najmniejszą ilość błonnika. Rozpuszczalny błonnik ze zbóż, owoców, nasion roślin strączkowych i warzyw wykazywał najsilniejszy związek ze zmniejszonym ryzykiem, […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Dieta oparta na produktach roślinnych a poważne powikłania covid-19

Dieta oparta na produktach roślinnych może zapobiegać poważnym powikłaniom COVID-19 Według redaktor naczelnej The British Medical Journal, dieta jest główną przyczyną schorzeń związanych z poważnymi skutkami COVID-19, ale może również poprawić te wyniki. Otyłość powiązana jest z takimi chorobami jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory, i jest obecnie uważana za kluczowy czynnik ryzyka COVID-19. Aby zmniejszyć wskaźniki otyłości, Fiona Godlee sugeruje spożywanie większej ilości owoców, […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Emocje związane z koronawirusem. Jak sobie radzić w obecnej sytuacji?

Od pewnego czasu wszyscy żyjemy w nowej rzeczywistości. Każdy z nas w mniejszym, bądź większym stopniu odczuł skutki związane z pandemią koronawirusa. Warto zwrócić uwagę, że podobnie, jak człowiek dowiadujący się o chorobie potrzebuje czasu na adaptację do niej, tak samo każdy z nas musi mierzyć się z adaptacją do nowej, trudnej sytuacji, jaką jest życie w obecnych realiach pandemii. Zwłaszcza, że zmienia się ona dość dynamicznie. Emocje, które mogą […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Nowalijki, czyli zastrzyk witamin po zimie

Nowalijki są to młode warzywa, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, o które nasze organizmy aż się proszą po zimie – zwłaszcza, jeśli trwa ona długo. Zaliczamy do nich przede wszystkim rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, cebulkę dymkę, pomidory, koperek, sałatę, natkę pietruszki i sałatę. Okres ich uprawy trwa od marca do czerwca i przez większość tego okresu możemy kupić zazwyczaj te uprawiane w warunkach szklarniowych (wystarczające […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Szparagi – nie przegap sezonu!

Ze szparagami jest tak, że ledwo się pojawią w sklepach i na straganach, to już ich nie ma. Sezon na nie jest bowiem bardzo krótki – trwa od kwietnia do czerwca. Warto więc tego nie przegapić i najeść się na zapas – kaloriami przy tym nie ma się co przejmować, bo jest ich niewiele, przy wysokiej zawartości składników odżywczych 🙂 Są trzy główne odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Najpopularniejsze, najczęściej spotykane są szparagi zielone. Przy zakupie […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Zdrowsze grillowanie? To możliwe!

CO ROKU Z POCZĄTKIEM MAJA RUSZA SEZON GRILLOWY. W ogródkach, w parkach, na działkach, grupki ludzi biesiadują przy rusztach zazwyczaj pełnych kiełbas, karkówek czy kaszanek, dodatek stanowią jasny chleb i często sosy na bazie majonezu, a wszystko popijane jest zimnym piwem. Samo grillowanie nie należy do najzdrowszych metod obróbki cieplnej potraw. Podczas tego procesu wydzielają się szkodliwe substancje, w tym wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne wykazujące działanie rakotwórcze. Jednak, […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Zmiany w diecie a ryzyko raka jelita grubego u osób z grupy wysokiego ryzyka

ZMIANY W DIECIE MOGĄ ZNACZĄCO ZREDUKOWAĆ RYZYKO RAKA JELITA GRUBEGO U OSÓB Z GRUPY WYSOKIEGO RYZYKA Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, osoby z grupy wysokiego ryzyka raka jelita grubego mogą zmniejszyć to ryzyko nawet o 40% dzięki zmniejszeniu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa oraz zwiększonemu spożyciu owoców i warzyw. Naukowcy porównali wyniki dotyczące stylu życia ze wskaźnikami zapadalności na raka wśród 346 297 uczestników z brytyjskiej […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Odpoczywaj na słońcu – z głową!

Czerniak to 7. najczęstszy nowotwór złośliwy u mężczyzn oraz 8. u kobiet. Co roku odnotowuje się około 50 – 60 tysięcy nowych przypadków nowotworów skóry w Polsce. Szacuje się, że obecnie diagnozowanych jest około 3 500 nowych przypadków czerniaka, a tempo przyrostu zachorowalności cały czas rośnie (według danych Krajowego Rejestru Nowotworów). Notuje się stały wzrost zachorowalności na czerniaka w każdej grupie wiekowej. Wraz z wiekiem rośnie też umieralność – […]