Produkty bogate w błonnik zmniejszają ryzyko raka piersi

Zgodnie z przeglądem opublikowanym przez American Cancer Societywysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko raka piersi. Naukowcy porównali spożycie błonnika i jego rodzaje ze wskaźnikami zachorowalności na raka piersi. Osoby, które spożywały najwięcej błonnika, miały o 8% niższe ryzyko rozwoju nowotworu przed menopauzą i po menopauzie w porównaniu z osobami, które spożywały najmniejszą ilość błonnika. Rozpuszczalny błonnik ze zbóż, owoców, nasion roślin strączkowych i warzyw wykazywał najsilniejszy związek ze zmniejszonym ryzykiem, a najsilniejszy związek obserwowano w błonniku owocowym. Kilka możliwych mechanizmów stojących za zmniejszonym ryzykiem obejmuje lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę, zwiększony poziom globuliny wiążącej hormony płciowe oraz ulepszony skład mikroflory jelitowej. Autorzy zauważyli, że dieta bogata w błonnik wiąże się ze zwiększonym spożyciem witamin, minerałów i fitozwiązków, które zapewniają działanie ochronne w kontekście rozwoju nowotworów.

Wyniki te potwierdzają wytyczne żywieniowe American Cancer Society, które wzywają do zwiększenia udziału w diecie żywności pochodzenia roślinnego – owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych i innych produktów bogatych w błonnik oraz wykluczenia lub ograniczenia czerwonego i przetworzonego mięsa w celu zmniejszenia ryzyka raka.

Źródła:

Farvid MS, Spence ND, Holmes MD, Barnett JB. Fiber Consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Cancer. Published online April 6, 2020.

Rock CL, Thomson C, Gansler T, et al. American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for Cancer Prevention. CA Cancer J Clin. Published online June 9, 2020.

Czy wiesz, że Białko roślinne zmniejsza ryzyko śmierci? Dowiedz się więcej!