Szybka terapia onkologiczna

Szybka terapia onkologiczna ma poprawić dostępność diagnostyki i leczenia nowotworów złośliwych i usystematyzować proces diagnostyczno-terapeutyczny. Jest to możliwe dzięki wprowadzeniu karty diagnostyki i leczenia onkologicznego oraz wyznaczeniu maksymalnych terminów na realizację poszczególnych etapów leczenia.

W ramach pakietu onkologicznego powstała odrębna kategoria pacjentów oczekujących na udzielenie świadczeń opieki zdrowotnej z zakresu onkologii. Zmiany wprowadzone przez pakiet zapewniają pacjentom z nowotworami złośliwymi kompleksową opiekę na każdym etapie choroby.

JAK ROZPOCZĄĆ LECZENIE W RAMACH SZYBKIEJ TERAPII ONKOLOGICZNEJ?

Decyzję o podjęciu leczenia w ramach szybkiej terapii onkologicznej – na podstawie wyników badań pacjenta – podejmuje lekarz:

• lekarz rodzinny (POZ) – Lekarz POZ skieruje pacjenta do specjalisty właściwego ze względu na umiejscowienie nowotworu lub do onkologa oraz wystawi pacjentowi kartę diagnostyki i leczenia onkologicznego, jeśli stwierdzi podejrzenie nowotworu złośliwego (na podstawie wywiadu, oceny dolegliwości pacjenta i ewentualnych wyników badań).
  • lekarz specjalista w poradni AOSO – może on skierować pacjenta do specjalisty właściwego ze względu na umiejscowienie nowotworu lub do onkologa.
  • lekarz specjalista w szpitalu lub udzielający świadczeń w ramach programów zdrowotnych – Jeśli lekarz specjalista w szpitalu lub udzielający świadczeń w ramach programów zdrowotnych zdiagnozuje nowotwór złośliwy może wydać kartę diagnostyki i leczenia onkologicznego, co oznacza podjęcie diagnostyki i leczenia w ramach szybkiej terapii onkologicznej. W takim przypadku warunkiem wydania karty będzie potwierdzenie nowotworu złośliwego. Na tych samych zasadach kartę otrzyma pacjent hospitalizowany z powodu nowotworu.

JAKIE INFORMACJE ZAWIERA KARTA?

W karcie diagnostyki i leczenia onkologicznego znajdują się rubryki, które uzupełniają właściwi lekarze na poszczególnych etapach procesu diagnostyczno-terapeutycznego. Dzięki temu podstawowe informacje o pacjencie znajdują się w jednym miejscu. Są to m.in. diagnoza oraz plan leczenia.

Karta jest własnością pacjenta. Dokumentuje cały proces diagnostyki i leczenia, aż do powrotu pacjenta do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej po zakończeniu leczenia. Świadczeniodawca ma obowiązek nieodpłatnie przekazać pacjentowi oryginał karty oraz przechowywać jej kopię.

TERMINY UDZIELANIA ŚWIADCZEŃ PACJENTOM Z PODEJRZENIEM NOWOTWORU W RAMACH PAKIETU ONKOLOGICZNEGO

Pacjent, który otrzyma kartę diagnostyki i leczenia onkologicznego, powinien zgłosić się do lekarza specjalisty. Od momentu, gdy pacjent zostanie wpisany na listę osób oczekujących na konsultację specjalisty, do postawienia diagnozy nie powinno minąć więcej niż 7 tygodni.

W czasie pierwszych 4 tygodni:

• pacjent czeka na wizytę u lekarza specjalisty – maksymalnie 2 tygodnie;
  • pacjent wykonuje badania zlecone przez lekarza specjalistę w ramach diagnostyki wstępnej (na podstawie tych badań lekarz potwierdza lub wyklucza chorobę nowotworową u pacjenta) – maksymalnie 2 tygodnie.

W czasie kolejnych 2 tygodni:

• pacjent wykonuje badania zlecone przez lekarza specjalistę w ramach diagnostyki pogłębionej. Na ich podstawie lekarz określa stopień zaawansowania choroby.

Aby szybka terapia onkologiczna uwzględniała potrzeby związane ze specyfiką choroby danego pacjenta, przewidziano jeden dodatkowy tydzień na rozpoczęcie diagnostyki pogłębionej. Jest to czas na organizację przejścia pacjenta z jednej placówki ochrony zdrowia do drugiej, jeśli okaże się, że diagnostyka tego wymaga.

Szczegółowe informacje odnośnie placówek medycznych, w których pacjenci mogą leczyć się w ramach szybkiej terapii onkologicznej, znajdziecie Państwo w serwisach internetowych wojewódzkich oddziałów NFZ.

źródło: http://pakietonkologiczny.gov.pl/