Archiwa

Strona główna » Wszystkie wpisy
KategorieZakończone projekty

ASYSTENT OSOBISTY OSOBY Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIAMI – EDYCJA 2022

Fundacja Onkologiczna Rakiety prowadzi rekrutację do programu Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami – edycja 2022 w ramach resortowego Programu Ministra Rodziny  i Polityki Społecznej „Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami” – edycja 2022 finansowanego z Funduszu Solidarnościowego. Celem programu „Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami ” jest przede wszystkim poprawa jakości życia osób z niepełnosprawnościami. To nie tylko pomoc w czynnościach dnia codziennego, ale też towarzyszenie przy wizycie w urzędzie czy wydarzeniach kulturalnych, rozrywkowych czy sportowych. […]

Absolwent 2

Projekt „Droga do wymarzonej pracy dla absolwenta z niepełnosprawnością” – DRUGA EDYCJA! Fundacja Onkologiczna Rakiety prowadzi rekrutację do drugiej edycji projektu „Droga do wymarzonej pracy dla absolwenta z niepełnosprawnością” w ramach programu „Absolwent” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Zaczniemy od cyklu spotkań z psychologiem i doradcą zawodowym, którzy wyznaczą dalszą ścieżkę udziału w projekcie w zależności od Twoich predyspozycji: zdobycie uprawnień zawodowych, ukończenie kursów i szkoleń specjalizacyjnych lub […]

KategorieProfiRAKtyka artykuły

Jak wspierać odporność

Jak wspierać odporność, nie tylko w czasie pandemii? TO, JAK WYGLĄDA NASZ CODZIENNY JADŁOSPIS, MA KLUCZOWE ZNACZENIE NIE TYLKO W BUDOWANIU ODPORNOŚCI, LECZ W FUNKCJONOWANIU CAŁEGO ORGANIZMU. WARTO PAMIĘTAĆ, ABY NASZE MENU BYŁO ZRÓŻNICOWANE I ODPOWIEDNIO ZBILANSOWANE, CZYLI DOSTARCZAŁO NAM WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ODPOWIEDNICH ILOŚCIACH. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ PRZEDE WSZYSTKIM? STARAJ SIĘ SPOŻYWAĆ OK. 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW W CIĄGU DNIA, NAJLEPIEJ ŚWIEŻYCH (CAŁYCH/W FORMIE SMOOTHIE/SAŁATKI) […]

warzywa strączkowe - ziarna KategorieProfiRAKtyka artykuły

Białko roślinne zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w The British Medical Journal, spożywanie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Naukowcy z Harvard University i Teheran University of Medical Sciences porównali spożycie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz śmiertelność z powodu nowotworów, chorób układu krążenia i innych przyczyn wśród 32 badań i łącznie 715 128 uczestników. Każde dodatkowe 3% kalorii pochodzących z białka roślinnego, pochodzącego z nasion roślin strączkowych, […]