Fundacja Onkologiczna Rakiety

CategoriesAktualne projekty

Absolwent 2

Projekt „Droga do wymarzonej pracy dla absolwenta z niepełnosprawnością” – DRUGA EDYCJA! Fundacja Onkologiczna Rakiety prowadzi rekrutację do drugiej edycji projektu „Droga do wymarzonej pracy dla absolwenta z niepełnosprawnością” w ramach programu „Absolwent” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Zaczniemy od cyklu spotkań z psychologiem i doradcą zawodowym, którzy wyznaczą dalszą ścieżkę udziału […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

JAK WSPIERAĆ ODPORNOŚĆ?

Jak wspierać odporność, nie tylko w czasie pandemii? TO, JAK WYGLĄDA NASZ CODZIENNY JADŁOSPIS, MA KLUCZOWE ZNACZENIE NIE TYLKO W BUDOWANIU ODPORNOŚCI, LECZ W FUNKCJONOWANIU CAŁEGO ORGANIZMU. WARTO PAMIĘTAĆ, ABY NASZE MENU BYŁO ZRÓŻNICOWANE I ODPOWIEDNIO ZBILANSOWANE, CZYLI DOSTARCZAŁO NAM WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ODPOWIEDNICH ILOŚCIACH. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ PRZEDE WSZYSTKIM? STARAJ SIĘ […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

BIAŁKO ROŚLINNE ZMNIEJSZA RYZYKO PRZEDWCZESNEJ ŚMIERCI

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w The British Medical Journal, spożywanie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Naukowcy z Harvard University i Teheran University of Medical Sciences porównali spożycie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz śmiertelność z powodu nowotworów, chorób układu krążenia i innych przyczyn wśród 32 badań i łącznie 715 128 uczestników. Każde dodatkowe […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

PRODUKTY BOGATE W BŁONNIK ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO RAKA PIERSI

Zgodnie z przeglądem opublikowanym przez American Cancer Society, wysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko raka piersi. Naukowcy porównali spożycie błonnika i jego rodzaje ze wskaźnikami zachorowalności na raka piersi. Osoby, które spożywały najwięcej błonnika, miały o 8% niższe ryzyko rozwoju nowotworu przed menopauzą i po menopauzie w porównaniu z osobami, które spożywały najmniejszą ilość błonnika. Rozpuszczalny błonnik ze […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

DIETA OPARTA NA PRODUKTACH ROŚLINNYCH A POWAŻNE POWIKŁANIA COVID-19

Dieta oparta na produktach roślinnych może zapobiegać poważnym powikłaniom COVID-19 Według redaktor naczelnej The British Medical Journal, dieta jest główną przyczyną schorzeń związanych z poważnymi skutkami COVID-19, ale może również poprawić te wyniki. Otyłość powiązana jest z takimi chorobami jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory, i jest obecnie uważana za kluczowy czynnik ryzyka COVID-19. Aby zmniejszyć wskaźniki […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

EMOCJE ZWIĄZANE Z KORONAWIRUSEM. JAK SOBIE RADZIĆ W OBECNEJ SYTUACJI?

Od pewnego czasu wszyscy żyjemy w nowej rzeczywistości. Każdy z nas w mniejszym, bądź większym stopniu odczuł skutki związane z pandemią koronawirusa. Warto zwrócić uwagę, że podobnie, jak człowiek dowiadujący się o chorobie potrzebuje czasu na adaptację do niej, tak samo każdy z nas musi mierzyć się z adaptacją do nowej, trudnej sytuacji, jaką jest […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

NOWALIJKI, CZYLI ZASTRZYK WITAMIN PO ZIMIE

Nowalijki są to młode warzywa, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, o które nasze organizmy aż się proszą po zimie – zwłaszcza, jeśli trwa ona długo. Zaliczamy do nich przede wszystkim rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, cebulkę dymkę, pomidory, koperek, sałatę, natkę pietruszki i sałatę. Okres ich uprawy trwa […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

ZDROWSZE GRILLOWANIE? TO MOŻLIWE!

CO ROKU Z POCZĄTKIEM MAJA RUSZA SEZON GRILLOWY. W ogródkach, w parkach, na działkach, grupki ludzi biesiadują przy rusztach zazwyczaj pełnych kiełbas, karkówek czy kaszanek, dodatek stanowią jasny chleb i często sosy na bazie majonezu, a wszystko popijane jest zimnym piwem. Samo grillowanie nie należy do najzdrowszych metod obróbki cieplnej potraw. Podczas tego procesu wydzielają […]

CategoriesProfiRAKtyka artykuły

ZMIANY W DIECIE A RYZYKO RAKA JELITA GRUBEGO U OSÓB Z GRUPY WYSOKIEGO RYZYKA

ZMIANY W DIECIE MOGĄ ZNACZĄCO ZREDUKOWAĆ RYZYKO RAKA JELITA GRUBEGO U OSÓB Z GRUPY WYSOKIEGO RYZYKA Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, osoby z grupy wysokiego ryzyka raka jelita grubego mogą zmniejszyć to ryzyko nawet o 40% dzięki zmniejszeniu spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa oraz zwiększonemu spożyciu owoców i warzyw. Naukowcy porównali wyniki dotyczące stylu […]