Jak wspierać odporność, nie tylko w czasie pandemii?
TO, JAK WYGLĄDA NASZ CODZIENNY JADŁOSPIS, MA KLUCZOWE ZNACZENIE NIE TYLKO W BUDOWANIU ODPORNOŚCI, LECZ W FUNKCJONOWANIU CAŁEGO ORGANIZMU.
WARTO PAMIĘTAĆ, ABY NASZE MENU BYŁO ZRÓŻNICOWANE I ODPOWIEDNIO ZBILANSOWANE, CZYLI DOSTARCZAŁO NAM WSZYSTKICH NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ODPOWIEDNICH ILOŚCIACH. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ PRZEDE WSZYSTKIM?
STARAJ SIĘ SPOŻYWAĆ OK. 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW W CIĄGU DNIA, NAJLEPIEJ ŚWIEŻYCH (CAŁYCH/W FORMIE SMOOTHIE/SAŁATKI) LUB GOTOWANYCH. JEŚLI TRZEBA, NIE OBIERAJMY ZE SKÓRKI, PONIEWAŻ TO WŁAŚNIE W SKÓRCE JEST NAJWIĘKSZA SKARBNICA WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH. WARTO POSTAWIĆ NA PRODUKTY SEZONOWE I LOKALNE, A TAKŻE JEŚĆ PRODUKTY O RÓŻNYCH BARWACH – W ZALEŻNOŚCI BOWIEM OD KOLORU CHARAKTERYZUJĄ SIĘ ODMIENNYMI WŁAŚCIWOŚCIAMI. W OKRESIE WZMOŻONYCH INFEKCJI POWINNO SIĘ ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA ŹRÓDŁA WITAMINY C – PAPRYKĘ, OWOCE JAGODOWE, NATKĘ PIETRUSZKI, OWOC DZIKIEJ RÓŻY, ROKITNIKA. OWOCE CYTRUSOWE, WBREW POWSZECHNEJ OPINII, NIE SĄ NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM. PRZYKŁADOWO, JEDNA PAPRYKA ZAWIERA TYLE KWASU ASKORBINOWEGO, CO OK 8-10 CYTRYN!
DLACZEGO WITAMINA C JEST TAK WAŻNA? PONIEWAŻ JEST BARDZO SILNYM ANTYOKSYDANTEM, „WYMIATA” WOLNE RODNIKI, DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE I BAKTERIOBÓJCZO, ŁAGODZI STANY INFEKCYJNE.
BADANIA NAD ROLĄ WITAMINY C W ZAPOBIEGANIU I LECZENIU ZAPALENIA PŁUC I POSOCZNICY TRWAJĄ OD WIELU DZIESIĘCIOLECI. BADANIA TE POŁOŻYŁY SOLIDNE PODSTAWY DO PRZEŁOŻENIA TYCH ODKRYĆ NA PACJENTÓW Z CIĘŻKĄ CHOROBĄ KORONAWIRUSOWĄ (COVID-19). WSTĘPNE BADANIA OBSERWACYJNE WSKAZUJĄ NA NISKI POZIOM WITAMINY C U KRYTYCZNIE CHORYCH PACJENTÓW Z COVID-19. [1]
W OKRESIE JESIENNO-ZIMOWYM, A TAKŻE W OKRESACH OBNIŻONEJ ODPORNOŚCI I BRAKU REGULARNEJ EKSPOZYCJI NA SŁOŃCE (KTÓREJ TRYB PRACY HOME-OFFICE ZDECYDOWANIE NIE SPRZYJA!) PAMIĘTAJ O SUPLEMENTACJI WITAMINĄ D, MINIMUM 2000 IU!
PRZYJĘŁO SIĘ, ŻE WITAMINA D ODPOWIADA JEDYNIE ZA GOSPODARKĘ WAPNIOWĄ I DOBRY NASTRÓJ, PODCZAS GDY MA KLUCZOWE ZNACZENIE RÓWNIEŻ W BUDOWANIU ODPORNOŚCI.
WYKAZANO, ŻE SUPLEMENTACJA WITAMINĄ D ZMNIEJSZA RYZYKO OSTRYCH WIRUSOWYCH INFEKCJI DRÓG ODDECHOWYCH ORAZ ZAPALENIA PŁUC, A TAKŻE CIĘŻKIEGO PRZEBIEGU I ŚMIERCI Z POWODU COVID-19. NIEKTÓRE BADANIA RETROSPEKTYWNE WYKAZAŁY TAKŻE KORELACJE POMIĘDZY STĘŻENIEM WITAMINY D W ORGANIZMACH CHORYCH NA COVID A PRZEBIEGIEM CHOROBY I ŚMIERTELNOŚCIĄ. BADACZE SUGERUJĄ, ABY OSOBY Z NISKIM STĘŻENIEM WITAMINY D, ZWŁASZCZA Z GRUP NAJBARDZIEJ NARAŻONYCH, ROZWAŻYŁY ZWIĘKSZENIE SUPLEMENTOWANEJ DAWKI NAWET PIĘCIOKROTNIE, CELEM SZYBKIEGO JEGO PODNIESIENIA. [2,3]
PAMIĘTAJ O ZDROWYCH TŁUSZCZACH. ICH NAJLEPSZE ŹRÓDŁA TO SIEMIĘ LNIANE, ORZECHY WŁOSKIE, NASIONA CHIA, OLEJ LNIANY, OLEJ RYDZOWY, PESTKI DYNI, OLIWA Z OLIWEK. PRZYGOTOWUJĄC KANAPKI MASŁO ZASTĄP AWOKADO. WARTO ZADBAĆ TAKŻE O ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ CYNKU I SELENU. TEN PIERWSZY ZNAJDZIEMY M.IN. W KASZY GRYCZANEJ, PESTKACH DYNI I SŁONECZNIKA, DRUGI ZAŚ W ORZECHACH BRAZYLIJSKICH.
POLUB SIĘ Z NASIONAMI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH. SĄ NIE TYLKO ŚWIETNYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA, LECZ RÓWNIEŻ WITAMIN GRUPY B, ŻELAZA, MAGNEZU, A TAKŻE WYKAZUJĄ OCHRONNY WPŁYW NA SERCE ORAZ REGULUJĄ STĘŻENIE GLUKOZY WE KRWI.
POKOCHAJ KISZONKI! STANOWIĄ SKARBNICĘ WITAMIN I ŹRÓDŁO „DOBRYCH” BAKTERII ZASIEDLAJĄCYCH JELITA. JEŚLI MASZ PROBLEMY PO SPOŻYCIU KISZONEK SKONTAKTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM – MOŻE WARTO WTEDY ROZWAŻYĆ SUPLEMENTACJĘ.
NIE ZAPOMINAJ O AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ. IDŹ DO PARKU POSPACEROWAĆ LUB POBIEGAĆ, ZNAJDŹ ULUBIONY KANAŁ NA YOUTUBE I ZACHĘĆ BLISKĄ OSOBĘ, ABY TRENOWAŁA Z TOBĄ – RAZEM ZDECYDOWANIE ŁATWIEJ SIĘ MOTYWOWAĆ. REGULARNE ROZRUSZANIE ZASTAŁYCH MIĘŚNI I DOTLENIENIE MIĘŚNI NIE TYLKO POPRAWIA SAMOPOCZUCIE, LECZ RÓWNIEŻ WSPOMAGA FUNKCJE ORGANIZMU, A TYM SAMYM PRZEKŁADA SIĘ NA ODPORNOŚĆ.
WYSYPIAJ SIĘ, DBAJ O UTRZYMANIE W MIARĘ REGULARNEGO RYTMU DOBOWEGO, ZNAJDUJ CZAS NA ODPOCZYNEK I SWOJE ULUBIONE AKTYWNOŚCI!
Chorujesz onkologicznie? Przeczytaj artykuł Odżywianie podczas chemioterapii
Źródła: