Dieta oparta na produktach roślinnych może zapobiegać poważnym powikłaniom COVID-19
Według redaktor naczelnej The British Medical Journal, dieta jest główną przyczyną schorzeń związanych z poważnymi skutkami COVID-19, ale może również poprawić te wyniki. Otyłość powiązana jest z takimi chorobami jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory, i jest obecnie uważana za kluczowy czynnik ryzyka COVID-19. Aby zmniejszyć wskaźniki otyłości, Fiona Godlee sugeruje spożywanie większej ilości owoców, warzyw, strączków i produktów pełnoziarnistych, a jednocześnie mniej czerwonego mięsa i przetworzonej żywności, aby ograniczyć skutki wirusa i jego kolejną falę. Zwraca uwagę też na to, że „przemysł mięsny jest siłą napędową ostrych i przewlekłych chorób”.
Źródło:
Godlee F. Covid-19: What we eat matters all the more now. BMJ. 2020;370:m2840.
Czy wiesz, jak wzmocnić swoją odporność? Przeczytaj