Białko roślinne zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

warzywa strączkowe - ziarna

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w The British Medical Journalspożywanie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Naukowcy z Harvard University i Teheran University of Medical Sciences porównali spożycie białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz śmiertelność z powodu nowotworów, chorób układu krążenia i innych przyczyn wśród 32 badań i łącznie 715 128 uczestników. Każde dodatkowe 3% kalorii pochodzących z białka roślinnego, pochodzącego z nasion roślin strączkowych, zbóż i produktów sojowych, zmniejsza ryzyko śmierci o ok. 5%. Spożywanie białka zwierzęcego nie wykazuje podobnych właściwości. Autorzy sugerują zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym wskazując na jego związek z długowiecznością.

Źródło:

Naghshi S, Sadeghi O, Willett WC, Esmaillzadeh A. Dietary intake of total, animal, and plant proteins and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2020;370:m2412-m2429.

Czy wiesz, jak wspierać swoją odporność? Przeczytaj artykuł