Dietą w raka

Strona główna » Dietą w raka

Badania naukowe wykazały, że dieta roślinna może być szczególnie korzystna dla zdrowia i pomagać w zapobieganiu nowotworom.

Według badań przeprowadzonych przez American Institute for Cancer Research, jedzenie żywności pochodzenia roślinnego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, żołądka, jamy ustnej i gardła oraz trzustki.

Zwracając uwagę na swoją dietę i włączając do niej więcej produktów pochodzenia roślinnego, możemy wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Oczywiście, dieta to tylko jeden z czynników wpływających na ryzyko chorób nowotworowych, ale z pewnością stanowi ważną część zdrowego stylu życia.

Już 6 lat temu Światowa Organizacja Zdrowia zakwalifikowała mięso przetworzone do grupy I kancerogenów – na równi z tytoniem czy azbestem. Oznacza to, że istnieją silne dowody naukowe potwierdzające związek pomiędzy jego spożyciem a rozwojem nowotworów, a dotyczy to m.in. raka jelita grubego, żołądka i trzustki.

Co się kryje pod nazwą „mięso przetworzone”? Niestety, to te najbardziej lubiane i najczęściej goszczące na naszych talerzach wędliny, kiełbasy, parówki…

W przypadku spożycia mięsa czerwonego, czyli przede wszystkim wołowiny i wieprzowiny, również istnieją dowody wskazujące na zwiększenie ryzyka rozwoju m.in. nowotworu jelita grubego.

Wesprzyj nasze działania!

Ryzyka spożycia mięsa

  • Spożycie już 50 g mięsa przetworzone dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka trzustki o ok 20%,
    raka piersi o ok. 10%.
    Ile to jest 50 g? To np. dwa plastry szynki konserwowej, 3 plasterki polędwicy wieprzowej, połówka małej kiełbasy śląskiej czy jedna parówka. Jak sami widzicie – to bardzo nieduża ilość – u wielu z nas ilości te w codziennym jadłospisie są wielokrotnie wyższe.
  • Spożycie ok. 100 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na jelita grubego o prawie 30%, raka prostaty o 20%, raka piersi o 10%.
  • 100 g mięsa czerwonego to przykładowo mały kawałek rostbefu wołowego czy nieco ponad pół szklanki mielonego mięsa wieprzowego do kotletów.

Korzyści spożycia roślin

  • Rezygnacja z mięsa i zastąpienie go produktami pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o ok. 50%, natomiast na nowotwory ogółem o prawie 20%!
  • Zmniejsza również ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych, głównie poprzez redukcję podaży niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, których jednym ze źródeł jest właśnie mięso.
  • Badania wskazują, że roślinny model odżywiania
    może wydłużyć życie o ponad 10 lat!

Jednak czym zastąpić mięso w diecie?

Zdrową i zrównoważoną dieta, bogatą w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Przede wszystkim pomocne będą nasiona roślin strączkowych, czyli najbardziej wartościowe roślinne źródła białka. A jest w czym wybierać! Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja i przetwory sojowe, takie jak tofu i tempeh.

Niektóre produkty zbożowe stanowią również dobre źródło tego makroskładnika – m.in. komosa ryżowa czy amarantus, a także orzechy, nasiona i pestki. Co ważne – można z nich zrobić praktycznie wszystko – od past kanapkowych, przez pasztety, po pieczenie i kotlety!

Zachęcamy wszystkich do zwrócenia uwagi na swoją dietę i wypróbowania dań roślinnych, które mogą pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych. W celu ułatwienia włączania diety roślinnej do swojego jadłospisu zapraszamy Cię do przesłuchania naszego podcastu, w którym mówimy właśnie m.in. o białku i o tym, dlaczego nie należy bać się soi?

A skoro mówimy o dobrych zamiennikach mięsa, proponujemy Ci dziś przepis na słodko-ostre tofu po chińsku!

Prosty i szybki w wykonaniu, idealny dla zaczynających swoją przygodę z kuchnią roślinną i nie mających wcześniej styczności z tym wywodzącym się z Azji produktem! 

Składniki na dwie porcje 😊

💚 kostka tofu naturalnego

💚 papryka czerwona

💚 4 różyczki brokuła

💚 3 ząbki czosnku

💚 1 cm świeżego imbiru

💚 łyżka orzeszków ziemnych

💚 łyżeczka oleju

💚 łyżeczka pokrojonej papryczki chili

💚 3 łyżki sosu sojowego

💚 3 łyżki ketchupu

💚 2 łyżki syropu klonowego

dodatkowo: szczypiorek, sezam

Przygotowanie:

💚 Tofu pokrój w kostkę i obsmaż je lekko z każdej strony na minimalnej ilości oleju rzepakowego lub ryżowego. Zarumienione kawałki odłóż do miski.

💚 Na tę samą, rozgrzaną już patelnię dodaj 3-4 łyżki wody, zagotuj, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, podduszaj kilka minut.

💚 Następnie dorzuć pokrojoną paprykę, brokuła, starty na tarce imbir, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili.
Podduszaj wszystko razem kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną.

💚 Dodaj sos sojowy, syrop klonowy, ketchup, dokładnie wymieszaj.

💚 Dodaj orzeszki i podsmażone wcześniej tofu, jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj – niech kostki tofu dobrze się obtoczą w powstałym sosie.

Najlepiej podawać z ryżem z dodatkiem świeżego szczypiorku i sezamu 🥣    Smacznego!💚

Jeśli chcesz otrzymywać od nas informacje o naszych działaniach i zdrowe, roślinne przepisy zapisz się już dzisiaj do naszego newslettera

Zapisz się na newsletter!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Fundacji Onkologicznej Rakiety

przetwarzam...

Sprawdź maila i potwierdź swój adres.