Marek Szkutnik

Jesteśmy atakowani z dwóch stron – z jednej żyjemy w ciągłym lęku przed chorobą, z drugiej martwimy się o finansowanie dalszego leczenia. Potrzebujemy Waszego wsparcia. – Marek Szkutnik

01-01-2021

0 zł

ZBIÓRKA ZAKOŃCZONA

AKTUALIZACJE:

Aktualizacja z dnia 20.04.2022

Z żalem zawiadamiamy, że Marek zmarł 8 kwietnia. Dla jego rodziny i bliskich składamy wyrazy współczucia.

Mój mąż Marek ma 51 lat. W 2017 roku wykryto u niego glejaka mózgu. Nasz świat się zawalił. Żyjemy w ciągłym stresie. Po usłyszeniu diagnozy mąż załamał się psychicznie. Popadł w depresję i potrzebuje pomocy psychiatry. Zamiast cieszyć się życiem i dwójką wspaniałych dzieci, to czas, który mu pozostał, przeznaczamy na wizyty lekarskie i rehabilitację. Mąż przeszedł już dwie ciężkie operacje. Po drugim zabiegu straciliśmy kontakt słowny. Ostatnio doszedł do tego prawostronny niedowład. Potrzebuje pomocy przy czynnościach życia codziennego.

Nasz koszmar rozpoczął się 5 lat temu. Utrata przytomności rozbudziła naszą czujność, ale nawet wtedy nie spodziewaliśmy się, co może być tego przyczyną. Po długim pobycie w szpitalu i wizytach w lublińskiej klinice coś co funkcjonowało w sferze najmroczniejszych domysłów, stało się udokumentowaną prawdą. Postanowiliśmy działać – seria rezonansów głowy w 2018 roku jednoznacznie wskazała, że guz się powiększa. W tamtym momencie zabieg był jedynym rozwiązaniem. Kolejne kroki były podejmowane coraz szybciej, każdego dnia byliśmy konfrontowani z nowymi informacjami, nową wiedzą – choroba i walka z nią stała się naszą codziennością.

W grudniu 2019 roku podjęto decyzję o radioterapii i chemioterapii w Centrum Onkologii w Rzeszowie. Chcieliśmy wierzyć, że chemia działa, że ta sytuacja, chociaż obciążająca i dramatyczna, obróci się na naszą korzyść. Takie wrażenie umocnił w nas rezonans z sierpnia 2020 roku. Guz zmniejszył się o połowę – ogarnął nas entuzjazm, przez chwilę liczyliśmy na szczęśliwy finał tej historii.

Całą radość, która żyła w nas od czasu pierwszej pozytywnej rewelacji, odebrał nam kolejny rezonans w czerwcu 2021 roku. Nastąpiła wznowa, połączona z szybkim wzrastaniem guza. Wróciliśmy do punktu wyjścia – diagnoza, szok, operacja, chemia, nadzieja. W styczniu tego roku stan zdrowia mojego męża stał się krytyczny. Choroba zaatakowała ponownie – szybko i agresywnie. W wyniku kolejnej wznowy doszło do obrzęku mózgu i prawostronnego niedowładu. Obecnie, czekamy na następną operację.

W tej chwili główne wydatki to koszty dojazdów, wizyty u specjalistów i rehabilitacja.  Jesteśmy atakowani z dwóch stron – z jednej żyjemy w ciągłym lęku przed chorobą, z drugiej martwimy się o finansowanie dalszego leczenia. Chcę być oparciem dla mojego męża, ale nie jestem w stanie sama poradzić sobie z kolejnymi, licznymi wyzwaniami. Będę wdzięczna za Wasze wsparcie.

Marka można też wesprzeć przelewem na konto:

Tytuł przelewu: Marek Szkutnik

Cel szczegółowy: Marek Szkutnik