Łucja Bednarczuk-Kravić

Tak strasznie boli, że wiele osób w naszym społeczeństwie znajduje się poza nawiasem państwowej pomocy medycznej, jak czarne owce. W tej sytuacji muszę liczyć na ludzką empatię i bezinteresowność. – Łucja Bednarczuk-Kravić

01-01-2021

leczenie wspomagające, leki, konsultacje

AKTUALIZACJE:

Kochani, Przyjaciele, Znajomi, Znajomi Znajomych i Nieznajomi!

Nie mam specjalnych marzeń, chciałabym tylko żyć w zdrowiu i cieszyć się życiem, odwiedzać wnuczęta i dzieci, spacerować z psem, zbierać grzyby w lesie, podziwiać kwiaty i całą naturę.

W marcu 2019 r. poddałam się operacji usunięcia raka lewej nerki wraz z guzem, nadnerczem  i węzłami chłonnymi. Wynik histopatologiczny – rak nerki typ brodawkowaty, jak się szybko dowiedziałam – nierefundowany przez NFZ. To był szok.

Wkrótce pojawiły się przerzuty do jamy brzusznej. Leczyłam się na własny koszt Sutentem od lutego do grudnia 2020 roku. Następnie po kilku miesiącach przerzuty w otrzewnej powiększyły się, dodatkowo pojawiły się też w innych organach: wątrobie, płucach, kręgosłupie. Od września 2021 do stycznia 2022 leczyłam się lekiem Sorafenib (również na własny koszt). Niestety ten lek nie działa, więc onkolog sugeruje następny lek Cabozantynib, oczywiście na mój koszt, nie ma innej możliwości.

Pragnę dodać, że te leki są bardzo drogie a ja jestem emerytką (69 lat) z niską emeryturą. Chciałabym się leczyć lekiem nowej generacji, immunologicznym, który daje szansę na wyleczenie i jest standardem w innych krajach Europy, jest to np. Niwelumab. Niestety, jeden wlew kosztuje mnie 28 tyś złotych. Wiadomo, że leki, którymi się leczę wywołują duże skutki uboczne, więc muszę korzystać z pomocy innych specjalistów, odpłatnie. Korzystam z każdej możliwej opcji, bo wiem, że każda chwila jest ważna. Na razie korzystam z moich oszczędności i pomocy dzieci. Nie mogę dopuścić, aby ta choroba zabiła mnie zbyt wcześnie, więc poprzez Fundację  szukam pomocy w zgromadzeniu środków na dalsze leczenie.

Tak strasznie boli, że wiele osób w naszym społeczeństwie znajduje się poza nawiasem państwowej pomocy medycznej, jak czarne owce. W tej sytuacji muszę liczyć na ludzką empatię i bezinteresowność. Gorąco Was proszę o wsparcie i wpłacenie na moje konto 1% z podatku dochodowego na dalsze leczenie.

Serdecznie pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia.

Dear friends so as the strangers!

I don’t have any special wishes, I just want to live in heath and enjoy life.

To live just as I had till this moment – visiting my grandchildren and kids, walking with my dog, gathering mushrooms in the woods, admiring the beauty of nature.

In March 2019 I had a surgery of left kidney removal together with a tumor, adrenal and lymph node. Histopathological result: kidney cancer, papillary type – quickly I found out that this case wasn’t refunded by NFZ. There’s no words to describe how shocking it was.

Soon I was suffering from metastases into abdominal cavity. Since February till December of 2020 I was treating myself with Sutent – unfortunately, on my own cost. After few months metastases in peritoneum have grown uncontrollably  giving further metastases into the liver, lungs and the spine. From September 2021 to January of 2022 I was using Sorafenib (again – on my own cost). Unfortunately, it didn’t work at all therefor oncologist suggested Cabozantynib that is also non-refundable.

I would like to add, that all of these treatments and medicines are extremely expensive – especially for me – senior citizen with low pension. My wish is to participate in immune treatment of new generation medicine that gives a real chance of recovery – the effectiveness of Niwelumab was proven in most of European countries. The problem is, one infusion generates the cost of 28 000 zl. It’s obvious that the medicines that I am taking induce negative side effects that’s why combing of all the possible alternatives is so important. I am using every opportunity because in my position I respect the value of every moment. For now, I am funding this treatment from my savings and thanks to my children  help.  I can’t let this disease kill me so soon – I hope to find my sollutions through the foundation.

It is painful that so many people in our society remain outside the bracket of state medical assistance just like black sheep.  I have to believe in human empathy and selflessness. I warmly ask you for your support and transfer of 1% from income tax in favour of my further treatment.

I cordially greet you, wishing you all health.

Łucję można też wesprzeć przelewem na konto:

Tytuł przelewu: Łucja Bednarczuk-Kravić

Cel szczegółowy: Łucja Bednarczuk-Kravić