Kamila Kulik

Życie rzuciło mi po raz drugi rękawice, a ja podejmuję to wyzwanie. Chcę zawalczyć o zdrowie. Bez Twojej pomocy nie dam sobie rady. – Kamila Kulik

01-01-2021

AKTUALIZACJE:

Aktualizacja z dnia 20.01.2022

W ostatnim czasie dużo się dzieje. Ma miejsce wiele wyjazdów oraz wizyt, konsultacji. Niestety większość odbywa się w trybie odpłatnym. Specjaliści są daleko od mojego miejsca zamieszkania, setki kilometrów przejechane i kolejne setki do przejechania. Ten czas jest dla mnie bardzo intensywny… Mam za sobą pobyt w szpitalu w Katowicach na dodatkowej diagnostyce, która przyniosła nowe i ważne informacje. Kolejnym krokiem był wyjazd do Warszawy – tu konsultacje dostarczyły nową wiedzę oraz weryfikację dróg leczenia. Dzieje się dużo… zmęczenie ogromne… ale walczę przecież o zdrowie!

Na chwilę obecną jestem po pierwszym, 3-dniowym cyklu chemioterapii. Takich cykli muszę odbyć aż 6. Kolejna chemia już za kilka dni. Robię wszystko, aby organizm mógł szybko się zregenerować i nabrać sił. Koszty leczenia są ogromne, zaledwie jeden miesiąc przyniósł koszt opiewający na ponad 20 tysięcy złotych. Z powodu tych dużych wydatków kwota zbiórki w fundacji została zwiększona.

Moja WDZIĘCZNOŚĆ na dotychczas tak szybko rosnącą zbiórkę jest nie do opisania. Siły i motywacji dodaje mi Wasze nieustające wsparcie! Każdego dnia czuję płynące do mnie dobro! Jesteście WSPANIALI, DZIĘKUJĘ Z CAŁEGO SERCA za tak ogromne zaangażowanie!

Nazywam się Kamila, mam 32 lata, jestem szczęśliwą żoną, mamą cudownej 8-letniej Zosi i spełnioną nauczycielką języka niemieckiego.

W grudniu 2019 r., po półrocznej wędrówce po lekarzach, po przeprowadzonych na własną rękę badaniach profilaktycznych udało się wykryć u mnie raka szyjki macicy. Jestem dobrym przykładem na to, że szukanie przyczyny swoich dolegliwości ma sens. Wcześniejsi lekarze nic nie podejrzewali, a moje objawy wiązali z rozregulowanymi hormonami.

W styczniu 2020 r. przeprowadzona została kolposkopia z wynikiem rak gruczołowy w stopniu G1. Wobec tego w lutym przeszłam radykalną operację histerektomii metodą Wertheima-Meigsa. Powiadomiono mnie, że prawdopodobnie operacja będzie końcem mojego leczenia, nic innego nie wchodziło w rachubę.

Niestety wynik z tej operacji okazał się zatrważający – drobnokomórkowy rak neuroendokrynny o wysokim stopniu złośliwości z komponentem gruczolakoraka w stopniu G2.

Mówiono mi, że to bardzo rzadki typ nowotworu, a dodatkowo jego umiejscowienie w moim przypadku jest zupełnie niecharakterystyczne. Każdy ze spotkanych lekarzy dziwił się na taką diagnozę i podkreślał, że jestem „niespotykanym przypadkiem”. Wdrożono mi leczenie chemioterapią, radioterapią i brachyterapią. Leczenie zakończyłam w sierpniu 2020 r. Do dziś zmagam się ze skutkami ubocznymi, a jednym z nich jest polineuropatia stóp.

W październiku tego roku moje serce zamarło ponownie. Badanie kontrolne Pozytonowej Tomografii Komputerowej wykazało zmiany nowotworowe w brzuchu. Świat, który po poprzedniej walce budowałam, runął na nowo. Poczułam strach jeszcze większy niż po pierwszej diagnozie w ubiegłym roku. 'Co będzie dalej?’ – takie myśli nie odpuszczały, wracały wciąż jak bumerang. Jednak za każdym razem w głębi serca czułam, że przecież mam dla kogo żyć i muszę walczyć.

Na chwilę obecną wiem, że musi być u mnie zastosowana chemioterapia i analogi somatostatyny. W najbliższym czasie będę miała przeprowadzoną dokładną diagnostykę w Katowicach (500 km od mojego domu) i będę wiedziała więcej na temat mojej nowej, kolejnej ścieżki leczenia. Życie rzuciło mi po raz drugi rękawice, a ja podejmuję to wyzwanie. Chcę zawalczyć o zdrowie.

Środki finansowe przeznaczone zostaną na specjalistyczne badania, konsultacje lekarskie i psychologiczne, leki, terapie wspomagające, dietę, suplementację oraz dojazdy. Wiem, że muszę wzmocnić swój organizm i przygotować go do walki. Leczenie generuje kolosalne koszty, z którymi nie jestem już w stanie sama sobie poradzić. Bez Waszej pomocy nie dam sobie rady.

Dziękuję za Waszą pomoc z całego serca! Otoczcie mnie proszę modlitwą, trzymajcie kciuki i ślijcie dużo pozytywnej energii!

Z wdzięcznością

Kamila

Kamilę można też wesprzeć przelewem na konto:

Tytuł przelewu: Kamila Kulik

Cel szczegółowy: Kamila Kulik