Grzegorz Derda

Sytuacja jest przytłaczająca, momentami nawet dramatyczna, ale łączy nas zbyt silna więź, by ulec poczuciu beznadziei lub zwyczajnie się poddać. – Grzegorz Derda

01-01-2021

zabieg krioablacji, leczenie wspomagające

AKTUALIZACJE:

Mąż nigdy nie chorował. To jego pierwsza styczność z lekarzami, ze szpitalem. Dla niego to inna rzeczywistość, w której nigdy nie funkcjonował. Odnalezienie się w tej zupełnie nowej sytuacji jest ogromnym wyzwaniem, zarówno psychicznym, jak i fizycznym. Choć widzę, że mąż ciężko znosi walkę z chorobą, to wciąż stara się mieć aktywny udział w życiu rodzinnym, zarażając nas wszystkich pozytywną energią.

To on jest motorem napędzającym Naszą rodzinę. Zawsze myśli za Nas wszystkich do przodu, śmiejąc się, że jest „kroczek” przed Nami. Jest otwarty, szczery i kocha swoją pracę – dużo jeździ, co daje mu poczucie niezależności i możliwość kontaktu z ludźmi.  W tym trudnym czasie, szczególnie ważna i silna jest nasza rodzinna więź. Wiem, że myśl o najbliższych, szczególnie o naszych dzieciach, jest dla Grzegorza ogromną motywacją. Dzieci są naszą dumą i siłą. Córka uczęszcza do szkoły muzycznej, jest utalentowana zarówno pod względem gry na fortepianie, jak i śpiewu. Syn pomimo swojego młodego wieku (uczęszcza do pierwszej klasy szkoły podstawowej) podchodzi do świata z niezwykłą ciekawością, wczytując się w literaturę fantastyczną – szczególnie zainteresował go Harry Potter. Jest też odbiciem męża – zwłaszcza pod względem podejścia do życia.

Choroba, pewnie jak na większość ludzi spadła nagle. 15 marca 2021 roku nasze życie zmieniło się chyba już na zawsze. Od tamtego momentu zaczęliśmy zmagać się z niechcianym intruzem – rakiem jelita grubego. Mąż jest w trakcie leczenia chemioterapią i po wycięciu guza z jelita grubego. Obecnie walczymy ze zmianami meta na wątrobie. Leczenie  nie jest łatwe, szczególnie w dobie covid-19. Mimo to udało nam się znaleźć kilka alternatyw, które dają nam nadzieje na pozytywne zakończenie tego koszmaru. Niestety, większość z sugerowanych nam opcji jest nierefundowana i bardzo kosztowna. W tym momencie liczymy na skuteczność zabiegu krioablacji wątroby. O jej przeprowadzeniu ma zadecydować wynik tomografii, jednakże już w tym momencie możliwość tą oddala od nas koszt zabiegu – 22 5000zł. Oprócz tego, wśród naszych opcji znajduje się również nierefundowana chemioterapia celowana. Niestety, w zależności od ostatecznej decyzji lekarza, jedno opakowanie leku, może generować koszty z przedziału 2600-4300zł.

Sytuacja jest przytłaczająca, momentami nawet dramatyczna, ale łączy nas zbyt silna więź, by ulec poczuciu beznadziei lub zwyczajnie się poddać. Wciąż mamy wiele planów i marzeń – zawsze chcieliśmy podróżować z dziećmi i wciąż wierzę, że uda nam się tego dokonać. Choroba i wszystkie jej konsekwencje sprawiły, iż rodzinne szczęście, nawet te najmniejsze, niepozorne rutyny stały się dla nas niewyobrażalnie ważne. Możemy zapewnić mężowi wsparcie, opiekę, ciepłe słowo czy nawet samą obecność, ale nie jesteśmy w stanie sfinansować kosztów tego leczenia. Bez Waszej pomocy nie mamy możliwości obrony.

Grzegorza można też wesprzeć przelewem na konto:

Tytuł przelewu: Grzegorz Derda

Cel szczegółowy: Grzegorz Derda